Wednesday, 8 July 2015

Ujian dalam perkahwinan


I've read someone comment in portal and it sound like this:





Ujian di dalam perkahwinan:



1. Mengandung

2. Suami isteri berjauhan (PJJ)

3. Anak kecil merengek, tantrum, tak tido malam, menangis 24/7

4. suami punya duit lebih atau suami kekurangan duit.

5. Orang ketiga



And satu lagi point which I forgot already.



Point 1:

Oh yes, quite challenging for me  bila tahu dah pregnant. Perasaan sekarang sgt lah sensitive terutama dengan suami. Bila suami balik lambat, dia punya heartbroken boleh tahan sendu. Sampai bole bergaduh. Ye lah, dah la kita ni loya2 mual2 mmg rasa badan tak sedap tambah pulak laki balik lambat seperti rasa terabai sesangat. That's me, ada juga my neighbour belakang rumah cerita ttg pengalaman dia pregnant asyik bergaduh aje,laki buat tu tak kena, laki buat ni tak kena..nasib baik tak kene cerai time tu.. itu kata nya lah. sekarang beliau tgh pregnant yg ke3 dan pengalaman kali ni tak seperti yg dulu2.



Point 2:

Bahaya sebenarnya apabila suami isteri berjauhan. Byk juga baca luahan perasaan dalam majalah wanita ttg isu ni yg membawa kepada penceraian. Apabila berjauhan, tanggungjawab seorang suami atau isteri sukar utk dilaksanakan menyebabkan kehidupan pasangan suami isteri tak complete. To me, I feel that kehendak batin apabila susah untuk ditunaikan merupakan salah satu punca keretakan rumah tangga. Dahla rindu, tak dapat pulak bersama. Sometimes, point number 2 ni bole membawa kepada point number 5. But I salute couples yg bertahan walau mereka PJJ. I think rahsia mereka bertahan lama adalah 'kepercayaan'.



Point 3:

Yang ni kalau pasangan tiada kerjasama atau persefahaman dlm menangani masalah anak boleh juga membawa keretakan rumahtangga. ada juga bole sampai tahap yg mendera anak kecil sbb tak tahan dengan tangisan tanpa henti. Tambah pula si bapa amik ringan dan buat tak tahu pasal anak. Semuanya di serahkan pada si ibu. Kadangkala si ibu bole jadi meroyan atau gila. selalu kan dengar kat FB baby kena baling la, kene dera la kene pukul la. Salah satu factor la juga kalau si ibu tak pandai menangani emosi pada ketika ini dan perasaan marah ini di lepaskan pada anak kecil. I hope my baby soon baik dan tak meragam la, dan sekiranya my baby menangis aje, I kene redha sbb ni semua Allah yang bagi dan minta bapa nya juga sama2 jaga. Pandai buat anak, pandai la kene jaga kan..



Point 4:

Mungkin bole dikaitkan kes Awie mungkin? bile duit laki byk, dikikisnya duit si laki dgn sehabis mungkin. kalau utk kepentingan keluarga takpe lah, ni utk kepentingan diri sendiri. handbeg mahal2 to me tak penting. Education, insurance, saving itu yg penting. Well atleast you know how to manage the fund.Nk beli handbeg mahal bole, tapi kene la seimbang dgn yang lain. jangan Nampak sgt utk kepentingan diri sendiri. Itu kalau kes isteri kikis lakinya..

Yg ni pula kes pabila si lelaki duit dah byk, bole jadi pasang no 2...haaaa...I pray that this will not happen to me. Sedih kot kalau tahu laki main kayu 3. But I always be prepared, just in case jodoh my husband ada no 2, I must redha. Ini ketentuan Ilahi. instead looking the bad, kita cuba cari kemanisan dlm bermadu mcm pasangan Ashraf muslim. Tak pun salleh Yaacob.

Kalau si laki duit takde, pun bole membawa kepada keretakan rumahtangga. Si isteri kalau tak tabah, confirm mintak cerai. Tak pun si laki ni hutang sana hutang sini, yg jadi mangsa duit si isteri..mana tahan si isteri ini. dan akhirnya si isteri angkat kaki.



Point 5:

Org ketiga ni tak tahu la siapa yg start menggatal dulu. Could be si suami / si isteri yg start dulu or the third party yg start dulu..kes seperti ini mmg byk sgt di luar sana. mcm2 jenis kes bole dgr. Dekat melodi, dekat rotikaya, beautifulnara, macam2 kes. Cuma kita ni yg dah kahwin berdoa byk2 supaya dijauhkan daripada anasir luar yg bole menggangu rumah tangga kita. I have nothing to say coz it is very common in our society. To me I must ensure my husband tak menggatal dgn perempuan lain. kadang2 tu pelik bila perempuan serang perempuan padahal laki tu sendiri yg start menggatal. I just hope my marriage keep on cherish and blossom till jannah.

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete