Friday, 14 December 2012

Ada apa dengan Tudung Fareeda?

Al kisahnya smlm ai pergi cimb bank kat bangi nak masukkn duit thru cdm. Bole kire tiap tiap bulan la terpaksa visit cimb ni, kalu tak masukkan duit ., keluarkan duit..tu la keje nya.


Sebelah cimb ni ade kedai tudung Fareeda. Tp masa di awal kemunculan ‘Fareeda’, kedai ni mcm tak lah sehangat mcm sekarang. Sejak kebelakangan ni je la, early 2012 tiap kali pegi cimb, mesti ai nampak kedai tudung Fareeda ni penuh dengan umat. Ai punye first thought, dia buat launching kot, maybe ade artis datang so that why ramai orang datang. Next visit to cimb lagi, pun masih ramai orang, so my second thought, maybe kedai dia kecik tak bole nk tampung bilangan customer yg ramai, tu sebab ada yg tunggu di luar. Then visit lagi cimb , still noticed ramai nye orang kat Fareeda tu. So my next thought, hmmm…tak nak amik port la. Malas nk amik port dah.And smlm pegi cimb lagi, pun ramai jugak..oh kali ni ai tak bole tahan, ai tak puas hati, murah sgt ke tudung kat situ, kenapa asik orang ramai je? Kenapa? Kenapa? Kenapa? Ai pun decide nak jenguk ‘Fareeda’

Bukak pintu je orang yg kat dalam tu mcm nak tersembur keluar. Sekali ai perasan, ooo kene beratur rupenye…Bila dah masuk tu, ai dah tak bole kedepan lagi dah sbb penuh kan. Lelaki pun ada yg beratur juga. Hebat betul penangan Fareeda ni! So ada la kakak sebelah ai tu. Ai tanye dia, nape ramai ni kak? Dia jawab “ awok nok beli tudung ke? Haaa awok beli kan untuk saye bulih? Sape yang dah beli tak boleh masuk doh beli. Doh amik nombor belum” dalam hati ai oh ni kakak org kelate ni…”takde belom belom”, “ amik nombor dulu, tu kat luar tu amik nombor, amik no dulu baru bulih masuk dale ni” Ai tak sempat nk keluar amik nom, kakak ni dah tulun amikkan nom, pantas betul…I like..

“Awok belike saye tudung hok printed tu deh, nanti saye bagi duit ke awok, cashier tu cam dah muko saye dia tak kasi beli doh , awok beratur dulu jap lagi bulih masuk amik tudung.” Kat dalam tu ada mcm border / pagar, ape benda nk panggil benda, mcm airpot or bank tu? Panggil ape tu? Kat Fareeda ni pun ade jugak untuk pastikan customer ikut turn. Selepas pagar tu bukak semua pakat berebut amik tudung yg printed tu. Yang lelaki pun berebut. Tak sangka ai,lelaki pun beli tudung ok. Agak gerun tgk lelaki pun berebut.

Ai org yg kedua last dapat amik tudung chiffon printed tu. Untuk kakak yg pesan tadi. Rupenye customer yg dah beli hanya dibenarkan beli sekali jer. So ai bajet yg lelaki lelaki dok berebut tu mesti si isteri isteri suruh beli..hhihi.Bile nk bayar tu, siap mintak no giliran lagi. Hebat tak penangan tudung Fareeda ni. So tudung td ai dah pass ke tuan nye..tp ai tak nak kekuar lagi, masih nk tgk tudung2 lain. Btw tahu tak tudung yg mereka dok berebut tu harge dia berapa? RM150.00  diulangi RM150.00   ok…bukan rm15.00…sungguh I tak paham…150 tu, mahal wey…igtkan nk la sambar satu…mengenangkan RM150.00  …tak pelah…lain kali je la..



Cantik2, not bad, terpesona jugaklah dgn color2 dia. Semua tudung kat situ material dia adalah chiffon and betingkat2 (ke actualy ade name tudung which I don’t know), dan didatangkan dengan brooch sekali, kalau brooch besar mahal sikit, kalu brooch kecik murah la sikit..murah2 pun , above rm100.00 jugak! Hati ni masih tak puas hati, dengan sape ai nk bertanya ni, sekali ada sales girl Fareeda tgh susunatur tudung. “Adik tudung yg color pink hijau tu berapa?” buat2 tanye laa harge tudung berapa..hik hik hik..gaya adik tu mcm baru kerja jugak la…adik sgt..so ai pun ajak dia borak..hehe…” Dik ramai sgt orang kat sini kenapa ye? Tp harga tudung ni mahal..sanggup diorang beli..siap berebut2 lagi. “ “ kak , time sale ke or time tak sale ke mcm ni la keadaannye customer sentiasa ramai. Tudung mcm ni kan kak harge dia sebenarnye rm200 ade juge 250..sekarang dah turun harga lagi ramai orang beli. Tudung ni dah jadi fenomena dah kak.Ade sekali tu customer ramai sgt sampai terbalik benda ni” adik tu sambil tunjuk ampaian tuk display tudung. “Saya pun rase tudung ni mahal, tp kan bile dah pakai, akak akan rase sedap and nak pakai lagi tudung mcm ni, cube la kak beli” Wahh…wahh..wah…sampai mcm tu sekali. dan kebanyakan yang kakak2 yg membeli di situ semua pakai tudung chiffon tingkat2…maybe I can classify them the real fans of tudung Fareeda. Salute! Dah abes borak pjg ngn adik tu ai keluar dgn tgn kosong je pun…terus menuju cimb nk bayar hutang kredit kad yg berbaki masih byk lagi (damn you kredit kad, kalu tak dah bole sambar selai tudung Fareeda)…huhu





Tp ok la Fareeda ni. Owner dia orang Penang. Seronok i tgk golongan kite maju macam ni. Kire setaraf la dengan brand2 mcm LV , Gucci etc etc. Sbb ape, ai penah dapat email tunjuk butik LV yg dekat paris tu, mat salleh2 ni kene beratur kat luar tu,..punye la ramai yg nk membeli…Gucci yang dekat klcc pun I penah nampak, customer kene beratur dulu before nk masuk. ..what a fanatic customer. Mungkin satu hari ai nk beli la tudung Fareeda ni tp nk tunggu time adik ai kawen tahun depan. Nk beli sekarang mcm takde duit n mahal sgt I rase.. mana tahu tahun depan dia sale 70% ke kan…miahaha





Customer dah menyusut sbb time ni dah lepas aksi rebut-merebut. What a new scene to me.


Published with Blogger-droid v2.0.2

22 comments:

  1. The owner husband work the same dept with my sis. Resigned 24 hrs since he already became millionaire. So, u agak. Haha. Tgk kedai dia pun dah tau kan? Bangga juga ada orang melayu mcm ni. Kudos to them!

    ReplyDelete
  2. hebat kan penangan Fareeda ni.. berhantu..sekali beli rase nak beli lagi - ni penggila fareeda lah yg cakap...nasib baik sy x mampu...hehe..

    ReplyDelete
  3. Zara : yea.kudos to them. Resigned la leh concentrate jahit tudung..hehe

    eamy milea: sy pun tak mampu.huhu tp ada hati jugakla nk pakai..hehe.. During wedding adk i nti

    ReplyDelete
  4. tak berapa berminat sangat dengan design tudung tingkat-tingkat ni, tapi tudung Fareeda ni memang ada kelompak peminat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. same to me. bertingkat2, berlayer2 macam langsir umah jer
      macam out of date la. tapi kagum dengan kejayaan bisnes dia

      Delete
  5. oh fareeda, nyaris saya tak mampu.. hehe.. kalau nak beli pun utk wedding leh la.. hehe

    ReplyDelete
  6. memang pun. skang dh mahal. dulu2 ada la jual yg harga 80 hengget tu. cuma skang dah berlayer2 kan. tp itu la. saye pun xfaham kenapa org sanggup beli sbb mahal kan. tp ye lah. ada peminat masing2 :) xpe2. nanti boleh beli satu la utk special occasions ke :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..

    Very nice blog .. !!
    * Blog saya ada menjual pakaian kanak-kanak berumur 1 bulan - 7 tahun ..
    * Kain cotton lembut & selesa dipakai ..
    * Harga berpatutan !!

    follow back me : http://sanizazakaria.blogspot.com/ .. ;)

    ReplyDelete
  8. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

    P/s: tudung ala printed pun ada

    Terima kasih.
    ~Hijab valley~
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. P/s: Tudung ala fareeda printed pun ada.

    ReplyDelete
  10. tudung mudung

    ReplyDelete
  11. mahal pasal kualiti kain tu..basuh byk kali pn ok...

    ReplyDelete
  12. pelik...tp kalau dah minat...mahalpun mahal la

    ReplyDelete
  13. Kain dia import dari France,pakai tak panas dan sangat selesa, lagi satu boleh jual yang use punya lebih mahal dari harga beli.

    ReplyDelete
  14. berminat menjaga kecantikan dalaman anda?

    https://www.facebook.com/pages/Ekstrak-Kacip-Fatimah-Johor/683573121666622?ref=hl

    ReplyDelete
  15. X brkenan lgsung ngn tdung x ckup kain nih.dh lh senteng..takat ttup leher tp tut..nmpk gak.klu tdung cm adijuma,owner dh lh cntik,lg nk ttup sume.tudung die mmg trbaik..latest dsign lg.aku pn x phm ade gak org bdoh tdo kt kki lima sbb nk bli tdung fareeda..kne samun,pdan muka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, setuju sgt. tudung tu da ler singkat, hargenye plak x padan nak ttp keseluruhan anggota yang wajib kita cover. mmg la stylish, jd fenomena tudung ni, tp bnda wajib cam aurat tu, x bleh kita ignore cam tu jer. ni bukan nak condemn sape2, tp just opinion ♥

      Delete
  16. biar aku pkai tudung bidang 2 lagi bagus dari pkai pkai tudung mcm nie..dah laa singkat..cian dekat owner kedai tuu

    ReplyDelete
  17. Baik pkai kain langsir jer, yg wajib bukan pkai tudung tp menutup aurat.... Tu da kire haram kalo membazir... Kalo kaye x per lar hehehehe jgn kecam sye

    ReplyDelete
  18. Baik pkai kain langsir jer, yg wajib bukan pkai tudung tp menutup aurat.... Tu da kire haram kalo membazir... Kalo kaye x per lar hehehehe jgn kecam sye

    ReplyDelete
  19. tetiba sya terpikir kt akal fikiranku...
    sbnrnya yg ramai2 tu org2 upahan je ke?
    sbb tgk rata2 bkn ramai pun yg pkai tudung pesen ni..
    takde la smpai toleh sana nmpk fareeda toleh sini nmpk fareeda... emmm...

    ReplyDelete